Selectează o Pagină

Descifrarea misterului Bibliei

Despre sesiuni și manual

Programul include opt sesiuni. Prima este introductivă. Apoi se intră în Biblie, urmărindu-se cele 12 diviziuni – perioade istorice – cu care operează acest program. Pentru fiecare sesiune se recomandă ca participantul să citească acasă anumite pasaje din Biblie, ca pregătire.

Sesiunea 1

Introducere

Video (30m 20s)

Sesiunea 2

Lumea primordială

Video (33m 0s)

  Sesiunea 3

  Patriarhii

  Video (36m 42s)

  Sesiunea 4

  Egiptul și Exodul / Peregrinarea prin pustiu

  Video (34m 5s)

  Sesiunea 5

  Cucerirea și Judecătorii / Regatul unit

  Video (31m 13s)

  Sesiunea 6

  Regatul divizat/ Exilul / Întoarcerea

  Video (30m 48s)

  Sesiunea 7

  Revolta macabeilor / Împlinirea mesianică (p. 1)

  Video (33m 51s)

  Sesiunea 8

  Împlinirea mesianică (p. 2) / Biserica

  Video (34m 19s)

  Structura unei sesiuni

  O sesiune (de 60-90 minute) are în general structura următoare:

  • Vizionarea materialelor video
  • Discutarea celor văzute
  • Rugăciunea de final

   

  Manualul, format A4, are 56 de pagini (coperțile I-IV color sunt cu hărți importante pentru program). Fiecare sesiune are circa 4-6 pagini ce includ următoarele:

  • Rezumatul materialului video
  • Întrebări pentru discuții
  • Rugăciunea de încheiere
  • De pregătit pentru sesiunea următoare
  • Diverse (scheme, tabele ș.a.)

  12 perioade

  Programul ușurează înțelegerea Bibliei împărțind Biblia în 12 perioade, fiecare cu o culoare specifică (folosită în planșa cu Cronologia biblică).

  ·         În Lumea primordială, Dumnezeu a creat cerul și pământul și i-a supus unei încercări pe Adam și Eva, în Grădina Edenului. Această perioadă este reprezentată cu culoarea turcoaz, care este culoarea Pământului văzut din spațiu.

  ·         În timpul Patriarhilor, Dumnezeu l-a chemat pe Abraham și i-a promis pentru copiii săi pământ, o împărăție și o binecuvântare pentru toată lumea. Culoarea vișinie ne ajută să ne amintim de sângele legământului încheiat de Dumnezeu cu el.

  ·         În perioada Egiptului și Exodului, Dumnezeu eliberează poporul Său din sclavie pentru ca să îi poată aduce cult. Roșul ne amintește de trecerea Mării Roșii.

  ·         Dumnezeu a învățat Israelul să creadă în El în cei 40 de ani de Peregrinare prin pustiu. Ce mod mai bun să ne amintim de acei kilometri de nisip străbătuți pe jos decât culoarea maronie?

  ·         În perioada Cuceririi și Judecătorilor, Dumnezeu conduce Israelul în cucerirea Țării Promise, perioadă reprezentată cu verde – de la dealurile luxuriante ale Canaanului.

  ·         În Canaan, Dumnezeu face din Israel un Regat unit sub David, căruia îi promite un tron veșnic. Culoarea violet reprezintă regalitatea.

  ·         Israelul se va diviza în scurt timp în regate rivale și va cădea în idolatrie. Negrul reprezintă întunecimea acestei perioade a Regatului divizat.

  ·         Dumnezeu pedepsește ambele regate cu Exilul. Albastrul deschis amintește de lacrimile poporului lui Iuda vărsate în Babilon.

  ·         Zilele luminoase ale Întoarcerii sunt reprezentate cu galben. Dumnezeu i-a adus pe exilați acasă, pentru un nou început.

  ·         După un timp, macabeii s-au ridicat împotriva amenințării elenizării, în perioada Revoltei macabeilor. Culoarea portocalie amintește de lămpile cu ulei aprinse în Templul purificat.

  ·         Auriul reprezintă prima perioadă a Noului Testament – perioada Împlinirii mesianice, când Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Său, Isus, Mesia, să împlinească promisiunile Sale. Culoarea pentru această perioadă o dă aurul adus de magi la nașterea lui Isus.

  ·         În fine, Biserica duce mai departe lucrarea lui Dumnezeu în lume. Albul reprezintă Mireasa neprihănită a lui Cristos.

  Doriți organizarea acestui program?

  Puteți solicita organizarea programului “Descifrarea misterului Bibliei” în parohia, asociația, ordinul Dvs!