Selectează o Pagină

Altaration

Descoperirea misterului Sfintei Liturghii.

Altaration este un program video catehetic american, dedicat în special tinerilor. Scopul lui este să răspundă unei mari probleme: cum să îi facem pe tinerii catolici să aprecieze frumusețea extraordinară și misterul Liturghiei… și să își dorească să participe la ea?

Printr-o experiență unică, recurgând la o cinematografie de înaltă calitate și la un manual de lucru, tinerii vor ajunge să vadă Liturghia și preoția într-un mod cu totul nou. Altaration urmărește să provoace reflecția, să nască discuții, să alunge mituri și să inspire tinerele suflete la o mai profundă și mai durabilă iubire pentru Liturghie. Scopul programului nu este să umple tinerii de informații, ci să pătrundă în inimile lor pentru a-i transforma.

Pe scurt

  • Număr de sesiuni: 5 sau 6 (6 dacă este prezentat unui grup de greco-catolici)
  • Durata sesiunii: 90-120 de minute (recomandat 120)
  • Partea video: 20 de minute pe sesiune (1 oră la ultima)
  • Prezentatori: pr. Mike Schmitz, pr. Josh Johnson, Mark Hart, Jackie Francois Angel, Chris Stefanick
  • Producător: Ascension Press
  • Public țintă: tineri (14 ani în sus; poate merge chiar și la adulți tineri)
  • Preț pachet: 99usd (plus cheltuielile de transport)

Disponibilitate

Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Departamentul pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Departamentului amintit, respectiv în Arhidieceza de București prin Școala Credinței. Mai multe informații în pagina de contact.

Altaration

Programul poate fi comandat doar din străinătate, dar sunt pornite negocierile pentru publicarea în România.
Pachetul american nu include traducerea în română.

Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română!

Alte informații

După succesului programului „Chosen”, pentru pregătirea la Mir, aceeași echipă a realizat programul „Altaration”, pentru a-i apropia pe tineri de Liturghie. Programul a fost adoptat și folosit de un număr foarte mare de parohii americane, fiind cel mai de succes program pentru tineri privind Liturghia.

Programul include 3 DVD-uri, cu cinci sesiuni cu materiale video, însoțite de un ghid pentru organizator și un manual pentru participant. Cei care vorbesc tinerilor sunt doi preoți și trei laici (catolici toți cinci), foarte cunoscuți și apreciați în SUA, vorbind anual la zeci de mii de tineri în evenimente de evanghelizare. Numele lor: pr. Mike Schmitz, pr. Josh Johnson, Mark Hart, Jackie Francois Angel, Chris Stefanick. Coordonatorul programului este Mark Hart, care și semnează manualul.

Programul este structurat în cinci sesiuni. Există un text de pornire, de incitare, urmează partea video (circa 20 de minute), discuții între tineri (sunt sugerate niște întrebări), după care un text final din nou de citit și reflectat; există o „temă de casă”, întrebări frecvente și dicționar spre îmbogățire.

Ultima sesiune este diferită, materialul video fiind de o oră (dacă se prezintă unui grup greco-catolic, ar fi bine de împărțit în două sesiuni, pentru a se putea prezenta în paralel și Liturghia bizantină). Se recomandă pentru sesiuni minim 90 de minute.

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.

Participarea la programul Altaration a fost o experiență extraordinară. Am învățat că Liturghia nu este doar o înșiruire de rugăciuni, ci este un dar de la Dumnezeu, evenimentul central al vieții noastre, unde Cristos, prin intermediul Euharistiei, ni se dăruiește nouă, făcând din noi tabernacole vii și propovăduitorii iubirii sale. Prin explicarea rugăciunilor și a gesturilor pe care le fac preoții în decursul Liturghiei am descoperit frumusețea Liturghiei și istoria bogată pe care o are aceasta. Cred că programul Altaration poate să trezească în orice persoană, oricât de reticentă și sceptică ar fi ea, entuziasmul și evlavia pentru cea mai frumoasă și bogată rugăciune a Bisericii, care este Liturghia.

Antonela Marian

Programul Altaration m-a impresionat în primul rând prin informațiile prezentate. Am fost surprinsă că după atâția ani de participări la Liturghie nu m-am gândit niciodată la anumite aspecte, nu am văzut Liturghia, cu tot ce cuprinde ea, așa cum este de fapt: o coliziune între Cer și Pământ. Cu această viziune, am învățat să nu mă mai aștept ca Liturghia să fie un simplu eveniment de divertisment pământesc. De asemenea, pe parcursul acestor săptămâni, am ajuns să acord din ce în ce mai multă importanță Euharistiei, ca punct culminant al relației omului cu Dumnezeu.

În al doilea rând, mărturiile celor care au realizat acest program au fost de-a dreptul impresionante și uneori chiar surprinzătoare. S-au făcut ușor de înțeles și au știut cum să pună problema pentru ca noi, tinerii, să recepționăm mesajul lor. Pe lângă aceasta, în materialele video, ei vorbeau cu atât de multă seninătate și entuziasm încât e greu să îi vezi și să nu îi crezi pe cuvânt. În plus, imaginile și analogiile folosite de ei sunt atât de frumoase încât îmi vor rămâne întipărite în minte multă vreme. Toate acestea au fost prezentate într-un cadru artistic bine regizat.

Rosana Bălănescu

Resurse

Iată și câteva resurse utile celor care doresc să organizeze acest program:

  • un afiș ce poate fi cu ușurință completat cu datele de desfășurare

Mărturii

Am strâns câteva mărturii de la participanții la acest program. Două le aveți alăturat, dar dând click pe butonul de mai jos veți putea găsi mult mai multe experiențe împărtășite. Vă invităm să le citiți!

Organizare

Programul a început să ruleze din 2015, până acum în Cluj, Bistrița și Iași, în diverse parohii, dar și la asociații (ASTRU) și seminarul teologic (Cluj).

Doriți organizarea acestui program?

Puteți solicita organizarea programului “Altaration” în parohia, asociația, ordinul Dvs!