Maria

Biblia și Mama lui Dumnezeu

De ce este Maria atât de importantă pentru catolici și de ce atât de mulți oameni au avut o atât de mare devoțiune față de ea de-a lungul secolelor? Ce ne învață Sfânta Scriptură despre Maria, de exemplu despre fecioria ei perpetuă sau despre neprihănita ei zămislire? Aflați răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele în această serie Lectio despre Fecioara Maria.De-a lungul celor 7 sesiuni pe care vi le propunem, dr. Brant Pitre examinează îndeaproape legăturile dintre Vechiul și Noul Testament și prezintă explicații clare și ușor de înțeles cu privire la ceea ce ne revelează Biblia și Părinții Bisericii despre viața și identitatea Mariei. Acest dinamic program video, cu manualul care îl însoțește, ne oferă un profund studiu biblic cu întrebări pătrunzătoare, răspunsuri la cele mai larg întâlnite păreri greșite despre Preasfânta Fecioară și reflecții personale care să îi conducă pe participanți la o iubire mai profundă pentru Maica lui Dumnezeu și a noastră și la o înțelegere mai clară a rolului ei în istoria mântuirii și în viața noastră, a fiecăruia dintre copiii ei.

Pe scurt

 • Număr de sesiuni: 7 (plus una bonus)
 • Durata sesiunii: 90 de minute
 • Partea video: 30-40 de minute pe sesiune
 • Prezentatori: dr. Brant Pitre
 • Producător: Augustine Institute
 • Public țintă: tineri și adulți
 • Preț pachet:
  • DVD+manual: 125 usd (plus cheltuielile de transport)
  • acces online: 10 usd pe lună

Disponibilitate

Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Biroul amintit.

Programul poate fi achiziționat fizic sau online din SUA, dar, atenție,  doar varianta online include subtitrarea în limba română ! Varianta online este pe Formed.org, o colecție foarte frumoasă de materiale catolice (programe video-catehetice, conferințe audio, cărți electronice).

Galerie de imagini

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.


Programul are anumite intersecții cu cartea Isus și rădăcinile evreiești ale Mariei, apărută în 2020 la Editura Humanitas. Redăm de pe Humanitas.ro:

„Mulți oameni se raportează cu încredere la «Maica Domnului». În ortodoxie e numită mai ales «Născătoare de Dumnezeu» și «Pururea Fecioara Maria». În catolicism, titlurile ei sunt mai multe, mai ales în litanii. Pentru protestanți, e doar mama lui Isus. Dar câți dintre aceia care o invocă – sau o ignoră – se străduiesc să o cunoască? Nici nu e ușor. Evangheliile ne spun foarte puțin, iar celelalte scrieri ale Noului Testament – aparent, mai nimic.

Teologul american Brant Pitre, cunoscut la noi datorită celor trei cărți apărute la Humanitas (Misterul Cinei de pe urmăPledoarie pentru Isus și Isus Mirele), aplică și cercetării de față aceeași me­todă cu care ne-a obișnuit: o atentă explorare a Vechiului Testament, dar și a creștinismului antic, cu profunda lui înrădăcinare în iudaismul de secol I. Rezultă un studiu tipologic pasionant – figura Mariei se desprinde în toată complexitatea și frumusețea ei și devine de interes nu doar pentru creștinii de toate confesiunile, ci și pentru evrei și pentru musulmani.” — MONICA BROȘTEANU

Secvențe video din program

Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română! Folosiți butonul de playlist pentru a vedea diferitele secvențe video oferite.

Notă: dacă vă deschideți un cont pe Formed.org (trial gratuit 7 zile, apoi costă 10usd lunar) veți putea vedea acest program online (Formed.org conține multe alte programe catolice extraordinare – în timp sperăm să fie mai multe în limba română).

Despre sesiuni și manual

Informații despre cele opt sesiuni (titlurile sesiunilor și o scurtă descriere).

Sesiunea 1
Noua Evă

Cartea Genezei începe cu istoria lui Adam și Eva, al căror păcat de neascultare distruge relația lor cu Dumnezeu. Dumnezeu nu îi abandonează pe oameni, ci treptat îi pregătește pentru venirea Fiului Său, Isus Cristos. Isus, „sămânța” promisă în Geneză 3,15, este „Noul Adam”, iar Mama Lui, „femeia” promisă, este „Noua Evă”.

Sesiunea 2
Noul Chivot

În Cartea Exodului, prezența lui Dumnezeu era legată de chivotul legământului, aflat în Sfânta Sfintelor, lăcașul Lui în mijlocul poporului Său ales. În Noul Exod, Dumnezeu este din nou prezent în mijlocul poporului Său în Persoana Fiului Său, Isus Cristos. Când Isus este zămislit în pântecele ei, Maria devine Noul Chivot al Noului Legământ, purtând prezența lui Dumnezeu.

Sesiunea 3
Mama lui Mesia

În Vechiul Testament, profetul Isaia a prevestit despre venirea lui Mesia și despre mama lui Mesia. Deoarece Isus – Unsul lui Dumnezeu, care mântuiește poporul Său de păcatele sale – este cu adevărat Mesia cel prevestit, atunci Mama Sa, Maria, este cu adevărat Mama lui Mesia.

Sesiunea 4
Regina Mamă

În Vechiul Testament, de-a lungul liniei de regi davidici, regina nu era soția regelui ci mama regelui. Ca urmare, regele Solomon a așezat un tron la dreapta lui pentru regina-mamă a lui și s-a închinat cu respect înaintea ei. Isus, ca împlinire a liniei davidice, domnește ca Rege al cerului și al pământului împreună cu Mama Sa, Maria, ca Regină-Mamă.

Sesiunea 5
Pururea Fecioară

Deși a fost căsătorită, Maria a rămas fecioară întreaga ei viață. Atunci când Noul Testament vorbește despre frații Domnului, o privire mai îndeaproape la limba originară a lui Isus, precum și la alte versete biblice, aruncă lumină asupra adevărului despre fecioria perpetuă a Mariei.

Sesiunea 6
Maica Îndurerată

Credința creștină în nașterea miraculoasă a lui Isus afirmă că Maria nu a experimentat travaliul sau durerile fizice ale nașterii. Cu toate acestea, stând la picioarele Crucii, ea experimentează durerea prevestită de Simeon – „o sabie va străpunge sufletul tău!” – atunci când devine Mama Bisericii.

Sesiunea 7
Noua Rahelă

Istoria lui Iosif din Vechiul Testament prefigurează viața lui Isus și rolul lui salvific din Noul Testament. De asemenea, viața lui Beniamin, fratele mai mic al lui Iosif, are paralele cu viața lui Ioan, discipolul iubit. Rahela, mama lui Iosif și a lui Beniamin, o prefigurează pe Maria, Mama lui Isus și Mama spirituală a lui Ioan, și, astfel, ea poate fi văzută ca Noua Rahela.

Sesiunea 8
Întrebări și răspunsuri

La finalul studiului, dr. Pitre dedică timp la a răspunde la întrebări care au apărut în decursul sesiunilor video. Ni se amintește că o înțelegere mai profundă a învățăturilor mariane iluminează mai deplin frumusețea și iubirea Domnului nostru!

Structura unei sesiuni

O sesiune (de 90 min) are în general structura următoare:

 • Rugăciunea de început
 • Vizionarea materialului video
 • Discutarea celor văzute
 • Rugăciunea de final

Despre manual

Manualul, format A4, are cca 60 de pagini varianta completă. Fiecare sesiune include următoarele:

 • Rugăciunea de deschidere
 • Introducere
 • Ideile principale ale materialului video
 • Întrebări pentru discuți
 • Verset de memorat
 • Rugăciunea de încheiere
 • Cinci lecturi de aprofundare (2 traduse din 5)

Mărturii

Acest program m-a ajutat să cunosc mai bine rolul Sfintei Fecioare Maria în planul de iubire al lui Dumnezeu pentru om, să înțeleg de ce Maria este: Noua Evă, Noul Chivot, Noua Rahelă, diverse atribute minunate pe care le are, și mai ales că este Mama noastră. Am conștientizat ce minunat este să ai împreună cu Isus aceeași Mamă. Sunt sigură că am mai adăugat un strop de iubire în inima mea pentru Isus și pentru Mamă noastră Maria!Lia B
Neavând o dedicare deosebită pentru Fecioara Maria, așa cum am văzut că au alte persoane, acest program mi-a evidențiat marile roluri ale Fecioarei Maria, între care cel mai mare e de participantă la procesul de mântuire, prin unirea intimă și colaborarea cu Isus Cristos. Scopul acestui program, apropierea de Fecioara Maria, este în mod clar atins!Ana C
Participând la acest program am aflat multe lucruri noi despre Maria, Mama noastră, dar și despre multe istorii și personaje din Vechiul Testament. Am înțeles «titlurile» Mariei întâlnite în Litanii. Din mărturiile celorlalți participanți am înțeles importanța rugăciunii Rozariului, importanța venerării Mariei, puterea mijlocitoare a Mariei pe lângă Isus pentru creștini.Rodica F
Cu siguranță a fost cel mai fascinant curs dintre cele parcurse recent, pentru faptul că explică atât de frumos anumite atribute și dogme privitoare la Preacurata. Cu cât cunoști mai bine pe cineva (care te impresionează la orice pas) este foarte greu să nu te apropii de acea persoană și să nu îți stârnească și mai mult interesul. M-am bucurat să văd că există legături atât de puternice și logice între Vechiul și Noul Testament, tradițiile evreiești, Părinții Bisericii și evident Tradiția și învățătura Bisericii (CBC). Evident credința e un dar, dar de asemenea se confirmă încă o dată ce spun mulți teologi importanți, că ea merge mână în mână cu rațiunea și cu cât înveți și pricepi mai mult, cu atât crezi mai mult și viceversa. Una peste alta, programul «Maria» mi-a răspuns la multe întrebări (uitate), m-a făcut să mă apropii de Fecioara Maria (aș îndrăzni să spun – mai mult), să aprofundez relația ei cu Fiul și cu noi, să fiu și mai fidel Adevărului, așa cum este el revelat de Doctrina și Tradiția Bisericii.Mihai F