Euharistia (lectio)
Euharistia
Să descoperim Liturghia în Biblie.
În al doilea program al seriei LECTIO, cunoscutul biblist dr. Brant Pitre ne călăuzește prin Scriptură, istorie și învățătura Bisericii pentru a lumina misterul Euharistiei.
Isus a spus: ”Acesta este Trupul Meu” și ”Acesta este Sângele Meu”. Unii spun că este vorba despre simboluri spre amintire. Alții spun că sunt cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos, dar nu pot explica cum e posibil așa ceva. Euharistia este punctul central al Liturghiei – dar de ce?
Răspunsurile sunt aici. Folosindu-și cunoștințele biblice profunde, dr. Pitre oferă o perspectivă nouă pentru înțelegerea misterului Euharistiei.
Pe scurt
- Număr de sesiuni: 10
- Durata sesiunii: 90-120 de minute
- Partea video: 40-45 de minute pe sesiune
- Prezentatori: dr. Brant Pitre
- Producător: Augustine Institute
- Public țintă: tineri și adulți
- Preț pachet:
- DVD+manual: 125 usd (plus cheltuielile de transport)
- acces online: 10 usd pe lună
Cuprinsul paginii:
Disponibilitate
Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Biroul amintit.
Programul poate fi achiziționat fizic sau online din SUA, dar, atenție, doar varianta online include subtitrarea în limba română ! Varianta online este pe Formed.org, o colecție foarte frumoasă de materiale catolice (programe video-catehetice, conferințe audio, cărți electronice).
Galerie de imagini
Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.
Alte informații
Când ne gândim la modul în care Liturghia sau Euharistia sunt prezentate în Biblie, probabil că primele pasaje care ne vin în minte sunt relatările din Evanghelii ale Cinei celei de Taină, când Isus a celebrat Paștele evreiesc și a frânt pâinea împreună cu Apostolii Săi. Nu trebuie să ne mire acest lucru, dat fiind că în aceste relatări găsim cuvintele lui Isus pe care preotul le repetă la fiecare Liturghie. Dar ce alt pasaj biblic despre Euharistie ați mai ști indica? Pentru mulți dintre noi, găsirea unui alt pasaj despre Euharistie se poate dovedi dificilă. S-ar putea chiar să ne întrebăm dacă mai există vreun alt pasaj despre Euharistie în Biblie.
De-a lungul sesiunilor acestui program, dr. Brant Pitre ne va arăta că prefigurări ale acestui Sacrament și învățături despre el se găsesc în numeroase cărți atât din Vechiul cât și din Noul Testament. Euharistia nu a fost o revelație bruscă a lui Isus, la Cina cea de Taină, ci de fapt a fost pregătită de Isus în învățătura și miracolele Sale; a fost prefigurată în numeroase evenimente de-a lungul Vechiului Legământ; a participat la ea Biserica primară în zilele imediat următoare Învierii și Înălțării lui Isus; și a fost parte a învățăturii constante a Bisericii începând cu apostoli de primă importanță precum Sf. Pavel.
Programul are anumite intersecții cu cartea ”Misterul Cinei de pe urmă. Isus și rădăcinile iudaice ale Euharistiei”, apărută în 2016 la Editura Humanitas. Redăm de pe Humanitas.ro prezentarea cărții:
În ultimii ani, creştinii de pretutindeni redescoperă originile iudaice ale credinţei lor. Iar între riturile creştine, Paştele, sărbătoarea Învierii Domnului, are cele mai puternice legături cu religia vechilor evrei. Brant Pitre şi-a propus să elucideze această legătură răspunzând unor întrebări precum: Cum arăta sărbătoarea Paştelui în vremea lui Isus? Ce aşteptau evreii de la Mesia? Ce a urmărit Isus prin instituirea Euharistiei? Şi, mai presus de toate, ce a vrut să spună Isus prin cuvintele: „Acesta este trupul meu… Acesta este sângele meu“ şi prin misterul frângerii pâinii? Subtil cunoscător al Bibliei şi al interpretărilor tradiţionale, evreieşti şi creştine, ale Sfintelor Scripturi, autorul aruncă o nouă lumină asupra Cinei de pe urmă, analizând vorbele şi gesturile lui Cristos în cadrul iudaismului din secolul I şi subliniind adevărata revoluţionare a credinţei pe care a inaugurat-o.
Secvențe video din program
Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română! Folosiți butonul de playlist pentru a vedea diferitele secvențe video oferite.
Notă: dacă vă deschideți un cont pe Formed.org (trial gratuit 7 zile, apoi costă 10usd lunar) veți putea vedea acest program online (Formed.org conține multe alte programe catolice extraordinare – în timp sperăm să fie mai multe în limba română).
Despre sesiuni și manual
Informații despre cele zece sesiuni (titlurile sesiunilor și ale materialelor video, cu lungimea fiecăruia).
Sesiunea 1
Izvor și culme: Introducere privind Euharistia
- Introducere în Euharistie (14m 26s)
- Frângerea pâinii (11m 39s)
- Medicamentul nemuririi (13m 10s)
Sesiunea 2
La început: Grădina Edenului și jertfa
- La est de Eden (20m 32s)
- Relatarea sacrificiului (24m 12s)
Sesiunea 3
Mielul lui Dumnezeu: Jertfa lui Isaac și mielul pascal
- Jertfa lui Isaac (24m 32s)
- Mielul de Paște (22m 40s)
Sesiunea 4
Miracolele Exodului: Mana și apa
- Mana din cer (20m 16s)
- Apa din stâncă (22m 15s)
Sesiunea 5
Misterele Tabernacolului: Pâinea prezenței
- Sângele Legământului (13m 48s)
- Sfânta Sfintelor (19m 13s)
- Pâinea prezenței (13m 45s)
Sesiunea 6
Miracolele lui Isus: Apă, vin, pâini și pești
- Nunta din Cana (24m 19s)
- Pâinile și peștii (21m 5s)
Sesiunea 7
Discursul cu Pâinea vieții: Ioan 6 și Prezența Reală
- Credința în divinitatea lui Cristos (18m 8s)
- Mâncați Trupul Meu (14m 34s)
- Spirit și viață (14m 10s)
Sesiunea 8
Cina cea de Taină și Crucea: Paștele cel nou al lui Cristos
- Noul Paște al lui Cristos (22m 39s)
- Cuvintele instituirii (24m 34s)
Sesiunea 9
Liturghia: Emaus și misterul Euharistiei
- Drumul spre Emaus (25m 25s)
- Misterul Euharistiei (19m 51s)
Sesiunea 10
Apocalipsa: Cultul ceresc și sfârșitul veacurilor
- Cultul ceresc (30m 24s)
- Sfârșitul veacurilor (15m 1s)
Structura unei sesiuni
O sesiune (de 90-120 minute) are în general structura următoare:
- Rugăciunea de început
- Vizionarea materialelor video
- Discutarea celor văzute
- Rugăciunea de final
Datorită numărului mare de sesiuni (10), programarea lui se poate face de exemplu și în două etape: primele 5 (în esență Vechiul Testament) și ultimele 5 (Noul Testament).
Despre manual
Manualul, format A4, are cca 220 de pagini varianta completă. Fiecare sesiune are 16-18 pagini ce includ următoarele:
- Rugăciunea de deschidere
- Introducere
- Ideile principale ale materialului video
- Verset de memorat
- Rugăciunea de încheiere
- Cinci lecturi de aprofundare
Mărturii
Pe de alta parte am relatat lecțiile din acest program și părinților mei și m-a bucurat mult că mama mea, care deși frecventează biserica catolică are viziuni profund protestante, a fost foarte interesată. Acum citește cartea lui Pitre și sper ca acest lucru să o apropie mai mult de Liturghie.Daria C