Euharistia
Să descoperim Liturghia în Biblie.
Isus a spus: ”Acesta este Trupul Meu” și ”Acesta este Sângele Meu”. Unii spun că este vorba despre simboluri spre amintire. Alții spun că sunt cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos, dar nu pot explica cum e posibil așa ceva. Euharistia este punctul central al Liturghiei – dar de ce?
Răspunsurile sunt aici. Folosindu-și cunoștințele biblice profunde, dr. Pitre oferă o perspectivă nouă pentru înțelegerea misterului Euharistiei.


Pe scurt
- Număr de sesiuni: 10
- Durata sesiunii: 90-120 de minute
- Partea video: 40-45 de minute pe sesiune
- Prezentatori: dr. Brant Pitre
- Producător: Augustine Institute
- Public țintă: tineri și adulți
- Preț pachet: 125usd (plus cheltuielile de transport)

Disponibilitate
Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Departamentul pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla.
Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Departamentului amintit, respectiv în Arhidieceza de București prin Școala Credinței. Mai multe informații în pagina de contact.

Euharistia (Eucharist)
Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română!
Alte informații
De-a lungul sesiunilor acestui program, dr. Brant Pitre ne va arăta că prefigurări ale acestui Sacrament și învățături despre el se găsesc în numeroase cărți atât din Vechiul cât și din Noul Testament. Euharistia nu a fost o revelație bruscă a lui Isus, la Cina cea de Taină, ci de fapt a fost pregătită de Isus în învățătura și miracolele Sale; a fost prefigurată în numeroase evenimente de-a lungul Vechiului Legământ; a participat la ea Biserica primară în zilele imediat următoare Învierii și Înălțării lui Isus; și a fost parte a învățăturii constante a Bisericii începând cu apostoli de primă importanță precum Sf. Pavel.

În ultimii ani, creştinii de pretutindeni redescoperă originile iudaice ale credinţei lor. Iar între riturile creştine, Paştele, sărbătoarea Învierii Domnului, are cele mai puternice legături cu religia vechilor evrei. Brant Pitre şi-a propus să elucideze această legătură răspunzând unor întrebări precum: Cum arăta sărbătoarea Paştelui în vremea lui Isus? Ce aşteptau evreii de la Mesia? Ce a urmărit Isus prin instituirea Euharistiei? Şi, mai presus de toate, ce a vrut să spună Isus prin cuvintele: „Acesta este trupul meu… Acesta este sângele meu“ şi prin misterul frângerii pâinii? Subtil cunoscător al Bibliei şi al interpretărilor tradiţionale, evreieşti şi creştine, ale Sfintelor Scripturi, autorul aruncă o nouă lumină asupra Cinei de pe urmă, analizând vorbele şi gesturile lui Cristos în cadrul iudaismului din secolul I şi subliniind adevărata revoluţionare a credinţei pe care a inaugurat-o.
Pe de alta parte am relatat lecțiile din acest program și părinților mei și m-a bucurat mult că mama mea, care deși frecventează biserica catolică are viziuni profund protestante, a fost foarte interesată. Acum citește cartea lui Pitre și sper ca acest lucru să o apropie mai mult de Liturghie.
Daria C.
Elena S.

Resurse
- un afiș ce poate fi cu ușurință completat cu datele de desfășurare