Selectează o Pagină

Euharistia

Să descoperim Liturghia în Biblie.

În al doilea program al seriei LECTIO, cunoscutul biblist dr. Brant Pitre ne călăuzește prin Scriptură, istorie și învățătura Bisericii pentru a lumina misterul Euharistiei.

Isus a spus: ”Acesta este Trupul Meu” și ”Acesta este Sângele Meu”. Unii spun că este vorba despre simboluri spre amintire. Alții spun că sunt cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos, dar nu pot explica cum e posibil așa ceva. Euharistia este punctul central al Liturghiei – dar de ce?

Răspunsurile sunt aici. Folosindu-și cunoștințele biblice profunde, dr. Pitre oferă o perspectivă nouă pentru înțelegerea misterului Euharistiei.

Pe scurt

  • Număr de sesiuni: 10
  • Durata sesiunii: 90-120 de minute
  • Partea video: 40-45 de minute pe sesiune
  • Prezentatori: dr. Brant Pitre
  • Producător: Augustine Institute
  • Public țintă: tineri și adulți
  • Preț pachet: 125usd (plus cheltuielile de transport)

Disponibilitate

Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Departamentul pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Departamentului amintit, respectiv în Arhidieceza de București prin Școala Credinței. Mai multe informații în pagina de contact.

Euharistia (Eucharist)

Programul poate fi comandat doar din străinătate, dar sunt pornite negocierile pentru publicarea în România.
Pachetul american nu include traducerea în română.

Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română!

Alte informații

Când ne gândim la modul în care Liturghia sau Euharistia sunt prezentate în Biblie, probabil că primele pasaje care ne vin în minte sunt relatările din Evanghelii ale Cinei celei de Taină, când Isus a celebrat Paștele evreiesc și a frânt pâinea împreună cu Apostolii Săi. Nu trebuie să ne mire acest lucru, dat fiind că în aceste relatări găsim cuvintele lui Isus pe care preotul le repetă la fiecare Liturghie. Dar ce alt pasaj biblic despre Euharistie ați mai ști indica? Pentru mulți dintre noi, găsirea unui alt pasaj despre Euharistie se poate dovedi dificilă. S-ar putea chiar să ne întrebăm dacă mai există vreun alt pasaj despre Euharistie în Biblie.

De-a lungul sesiunilor acestui program, dr. Brant Pitre ne va arăta că prefigurări ale acestui Sacrament și învățături despre el se găsesc în numeroase cărți atât din Vechiul cât și din Noul Testament. Euharistia nu a fost o revelație bruscă a lui Isus, la Cina cea de Taină, ci de fapt a fost pregătită de Isus în învățătura și miracolele Sale; a fost prefigurată în numeroase evenimente de-a lungul Vechiului Legământ; a participat la ea Biserica primară în zilele imediat următoare Învierii și Înălțării lui Isus; și a fost parte a învățăturii constante a Bisericii începând cu apostoli de primă importanță precum Sf. Pavel.

Programul are anumite intersecții cu cartea ”Misterul Cinei de pe urmă. Isus și rădăcinile iudaice ale Euharistiei”, apărută în 2016 la Editura Humanitas. Redăm de pe Humanitas.ro prezentarea cărții:

În ultimii ani, creştinii de pretutindeni redescoperă originile iudaice ale credinţei lor. Iar între riturile creştine, Paştele, sărbătoarea Învierii Domnului, are cele mai puternice legături cu religia vechilor evrei. Brant Pitre şi-a propus să elucideze această legătură răspunzând unor întrebări precum: Cum arăta sărbătoarea Paştelui în vremea lui Isus? Ce aşteptau evreii de la Mesia? Ce a urmărit Isus prin instituirea Euharistiei? Şi, mai presus de toate, ce a vrut să spună Isus prin cuvintele: „Acesta este trupul meu… Acesta este sângele meu“ şi prin misterul frângerii pâinii? Subtil cunoscător al Bibliei şi al interpretărilor tradiţionale, evreieşti şi creştine, ale Sfintelor Scripturi, autorul aruncă o nouă lumină asupra Cinei de pe urmă, analizând vorbele şi gesturile lui Cristos în cadrul iudaismului din secolul I şi subliniind adevărata revoluţionare a credinţei pe care a inaugurat-o.

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.

Nu știam că Liturghia are rădăcini atât de adânci atât în Noul cât și în Vechiul Testament. Știam că a fost instituită de Isus, că multe dintre cuvintele pe care El le-a rostit la Cina cea de Taină se regăsesc in Liturghie… și cam atât. Programul m-a încurajat mai mult să citesc Biblia și să îmi doresc să cunosc mai în profunzime aspecte teologice legate de credința noastră. Pe parcursul anilor am întâlnit diferite persoane musulmane sau protestante și adesea nu am știut să îmi argumentez ideile, deși pentru mine totul este foarte logic.

Pe de alta parte am relatat lecțiile din acest program și părinților mei și m-a bucurat mult că mama mea, care deși frecventează biserica catolică are viziuni profund protestante, a fost foarte interesată. Acum citește cartea lui Pitre și sper ca acest lucru să o apropie mai mult de Liturghie.

Daria C.

M-a impresionat și am aflat multe despre Vechiul și Noul Testament, aspecte la care chiar nu m-aș fi gândit vreodată. Multă informație, multe wow-uri în mintea mea, iar finalul a fost chiar apocaliptic, încurajator, aș putea spune. Mi-au rămas în minte printre altele – și în continuare mă gândesc la ele – însemnarea porților cu sânge, mâncatul mielului, etc. din Vechiul Testament, iar din Noul Testament însemnarea noastră, individuală, cu Sfânta Împărtășanie, Euharistia, care are un sens clar; în Apocalipsă m-a impresionat viziunea descrisă despre Dumnezeu și toate cele ce îl înconjoară. Extraordinar!

Elena S.

Resurse

Iată și câteva resurse utile celor care doresc să organizeze acest program:

  • un afiș ce poate fi cu ușurință completat cu datele de desfășurare

Mărturii

Am strâns câteva mărturii de la participanții la acest program. Două le aveți alăturat, dar dând click pe butonul de mai jos veți putea găsi mult mai multe experiențe împărtășite. Vă invităm să le citiți!

Organizare

Programul a început să ruleze din 2015, în Cluj și împrejurimi. Pentru a afla pe unde a fost folosit și dacă acum rulează undeva, dați click pe butonul de mai jos.

Doriți organizarea acestui program?

Puteți solicita organizarea programului “Euharistia” în parohia, asociația, ordinul Dvs!