Descifrarea misterului Bibliei

Firul narativ al istoriei mântuirii.

Descifrarea misterului Bibliei este un program video catehetic american, dedicat adulților, dar accesibil și tinerilor. Scopul lui este să ofere un mod ușor de a înțelege Biblia, făcând simplu din ceea ce este complex. Programul prezintă firul narativ al Scripturii, astfel încât să avem o ”imagine de ansamblu” asupra Bibliei și a mesajului ei. Biblia ne prezintă iubirea Tatălui pentru noi, o iubire pe care suntem chemați să o împărtășim cu ceilalți.

Pe scurt

 • Număr de sesiuni: 8
 • Durata sesiunii: 60-90 de minute
 • Partea video: 30-35 de minute pe sesiune
 • Prezentator: Jeff Cavins
 • Producător: Ascension Press
 • Public țintă: tineri, adulți
 • Preț pachet:
  • DVD+manual: 116 usd (plus cheltuielile de transport)
  • acces online: 25 usd (pe un an de zile)

Disponibilitate

Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Biroul amintit.

Programul poate fi achiziționat fizic sau online din SUA, dar, atenție,  doar varianta online include subtitrarea în limba română !

Galerie de imagini

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.

Alte informații

În contextul mai larg al proiectului Marea aventură se încadrează o serie de programe video-catehetice. Două sunt generice: unul de 24 de sesiuni (Cronologia biblică) și altul de 8 sesiuni (Descifrarea misterului Bibliei), adică cel prezentat aici, mai recent ca realizare. Altele sunt specifice, pe anumite cărți sau teme biblice.

În opt materiale video captivante (conținute în 4 DVD-uri), Jeff Cavins prezintă în Descifrarea misterului Bibliei istoria mântuirii, de la creație și căderea în păcat până la venirea lui Cristos și fondarea Bisericii. Această istorie este mai ușor de învățat cu ajutorul planșei cu Cronologia biblică (ilustrată mai jos), simplu de folosit și structurată pe culori.

Materialele video sunt de circa 30-35 de minute pe sesiune. Cu celelalte elemente din desfășurător (rugăciune început/sfârșit și discuții) durata unei întâlniri este de 60, recomandat 90 de minute. Manualul include diverse diagrame și tabele utile studiului biblic, iar pentru fiecare sesiune avem un rezumat al materialului video, întrebări pentru discuții și explicații privind pregătirea participantului pentru sesiunea următoare (unele sesiuni mai au și alte texte explicative).

Secvențe video din program

Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română! Folosiți butonul de playlist pentru a vedea diferitele secvențe video oferite.

Despre sesiuni și manual

Informații despre cele opt sesiuni (titlurile sesiunilor și lungimea materialelor video).

Sesiunea 1
Introducere (30m 20s)

Sesiunea 2
Lumea primordială (33m 0s)

Sesiunea 3
Patriarhii (36m 42s)

Sesiunea 4
Egiptul și Exodul / Peregrinarea prin pustiu (34m 5s)

Sesiunea 5
Cucerirea și Judecătorii / Regatul unit (31m 13s)

Sesiunea 6
Regatul divizat/ Exilul / Întoarcerea (30m 48s)

Sesiunea 7
Revolta macabeilor / Împlinirea mesianică (p. 1) (33m 51s)

Sesiunea 8
Împlinirea mesianică (p. 2) / Biserica (34m 19s)

Structura unei sesiuni

O sesiune (de 60-90 minute) are în general structura următoare:

 • Rugăciunea de început
 • Vizionarea materialelor video
 • Discutarea celor văzute
 • Rugăciunea de final

Despre manual

Manualul, format A4, are 56 de pagini (coperțile I-IV color sunt cu hărți importante pentru program). Fiecare sesiune are circa 4-6 pagini ce includ următoarele:

 • Rezumatul materialului video
 • Întrebări pentru discuții
 • Rugăciunea de încheiere
 • De pregătit pentru sesiunea următoare
 • Diverse (scheme, tabele ș.a.)

Mărturii

Programul a fost ca o demonstrație minunată a prezenței lui Dumnezeu în fiecare pagină a Scripturii. A dezvăluit o linie, o continuitate, în realizarea planului de a ne readuce la El. Aș numi programul Descifrarea MESAJULUI Bibliei, eu asta am primit!M.T.
După parcurgerea DMB am înțeles că în Scriptură există un fir logic, pe care după ce îl identifici, poți apoi să citești și celelalte cărți așezate în contextul corect, astfel încât să înțelegi mult mai bine totul. Citind Vechiul Testament, se înțelege mai profund și ceea ce este scris în Noul Testament. Am înțeles mai bine că nu se poate unul fără celălalt.D.C.
Mi-a plăcut foarte mult programul „Descifrarea misterului Bibliei”. Acest program pentru mine a fost un restart în a citi/reciti Biblia. E un program foarte bun, complex, atractiv. L-am și recomandat deja prietenilor mei, după ce am povestit cu multă înflăcărare ce învățasem la o sesiune.M.C.

12 perioade

Programul ușurează înțelegerea Bibliei împărțind Biblia în 12 perioade, fiecare cu o culoare specifică (folosită în planșa cu Cronologia biblică).

 1. În Lumea primordială, Dumnezeu a creat cerul și pământul și i-a supus unei încercări pe Adam și Eva, în Grădina Edenului. Această perioadă este reprezentată cu culoarea turcoaz, care este culoarea Pământului văzut din spațiu.
 2. În timpul Patriarhilor, Dumnezeu l-a chemat pe Abraham și i-a promis pentru copiii săi pământ, o împărăție și o binecuvântare pentru toată lumea. Culoarea vișinie ne ajută să ne amintim de sângele legământului încheiat de Dumnezeu cu el.
 3. În perioada Egiptului și Exodului, Dumnezeu eliberează poporul Său din sclavie pentru ca să îi poată aduce cult. Roșul ne amintește de trecerea Mării Roșii.
 4. Dumnezeu a învățat Israelul să creadă în El în cei 40 de ani de Peregrinare prin pustiu. Ce mod mai bun să ne amintim de acei kilometri de nisip străbătuți pe jos decât culoarea maronie?
 5. În perioada Cuceririi și Judecătorilor, Dumnezeu conduce Israelul în cucerirea Țării Promise, perioadă reprezentată cu verde – de la dealurile luxuriante ale Canaanului.
 6. În Canaan, Dumnezeu face din Israel un Regat unit sub David, căruia îi promite un tron veșnic. Culoarea violet reprezintă regalitatea.
 7. Israelul se va diviza în scurt timp în regate rivale și va cădea în idolatrie. Negrul reprezintă întunecimea acestei perioade a Regatului divizat.
 8. Dumnezeu pedepsește ambele regate cu ExilulAlbastrul deschis amintește de lacrimile poporului lui Iuda vărsate în Babilon.
 9. Zilele luminoase ale Întoarcerii sunt reprezentate cu galben. Dumnezeu i-a adus pe exilați acasă, pentru un nou început.
 10. După un timp, macabeii s-au ridicat împotriva amenințării elenizării, în perioada Revoltei macabeilor. Culoarea portocalie amintește de lămpile cu ulei aprinse în Templul purificat.
 11. Auriul reprezintă prima perioadă a Noului Testament – perioada Împlinirii mesianice, când Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Său, Isus, Mesia, să împlinească promisiunile Sale. Culoarea pentru această perioadă o dă aurul adus de magi la nașterea lui Isus.
 12. În fine, Biserica duce mai departe lucrarea lui Dumnezeu în lume. Albul reprezintă Mireasa neprihănită a lui Cristos.