Iertat

Puterea transformatoare a Spovezii.

Programul prezintă învățătura Bisericii despre Sacramentul Spovezii, inclusiv o utilă trecere pas cu pas prin ce se întâmplă în confesional și cum fiecare moment se leagă de Scriptură, de Tradiția catolică și de dorința plină de pasiune a lui Dumnezeu de a fi împreună cu noi.

Explorând tema harului și a vindecării oferite în Spovadă, programul arată cum acest Sacrament al milostivirii ne descoperă profunzimea și abundența iubirii lui Dumnezeu. Privind la cum își revelează Dumnezeu milostivirea în Scriptură și analizând în detaliu modul cum se face Spovada, programul transmite invitația lui Dumnezeu adresată fiecăruia dintre noi de a veni și a experimenta în acest Sacrament iubirea Sa de nedescris.

Pe scurt

 • Număr de sesiuni: 3*
 • Durata sesiunii: 60-90 de minute
 • Partea video: cca 30 de minute pe sesiune
 • Prezentatori: Ben Akers, Jim Beckman, Christopher Blum, Lucas Pollice, John Sehorn, Edward Sri, Johnnette Benkovic, Louis Brown, Patrick Coffin, Lisa Cotter, Leah Darrow, Jason Evert, Martha Fernandez-Sardina, Matt Fradd, pr. Randy Dollins, pr. Brian Larkin, pr. James Thermos, pr. Francisco Quezada, pr. Brady Wagner
 • Producător: Institutul Augustin
 • Public țintă: tineri și adulți
 • Preț pachet:
  • DVD+manual: 130 usd (plus cheltuielile de transport)
  • acces online: 10 usd pe lună

* Sunt 3 sesiuni de bază și alte câteva suplimentare; în română sunt traduse doar cele 3 de bază

Disponibilitate

Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Biroul amintit.

Programul poate fi achiziționat fizic sau online din SUA, dar, atenție,  doar varianta online include subtitrarea în limba română ! Varianta online este pe Formed.org, o colecție foarte frumoasă de materiale catolice (programe video-catehetice, conferințe audio, cărți electronice).

Galerie de imagini

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.

Alte informații

Secvențe video din program

Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română! Folosiți butonul de playlist pentru a vedea diferitele secvențe video oferite.

Notă: dacă vă deschideți un cont pe Formed.org (trial gratuit 7 zile, apoi costă 10usd lunar) veți putea vedea acest program online (Formed.org conține multe alte programe catolice extraordinare – în timp sperăm să fie mai multe în limba română).

Despre sesiuni și manual

Informații despre cele cinci sesiuni (titlurile sesiunilor și ale materialelor video, cu lungimea fiecăruia).

Sesiunea 1
Unde ești? (31m 26s)

Te-ai simțit vreodată pierdut și singur, izolat de vinovăție? Asemenea fiului risipitor între porci, știm că am păcătuit. Dar Dumnezeu nu ne lasă acolo – El ne caută, aleargă după noi, ne reprimește acasă prin Sacramentul Spovezii.

Sesiunea 2
Întâlnire cu milostivirea (26m 58s)

Nu suntem definiți de greșelile noastre. În Spovadă, Isus ne invită să întâlnim milostivirea Sa și să fim vindecați de iubirea Sa. Când ne spune “Du-te și să nu mai păcătuiești”, El ne dă de asemenea harul pentru a putea face așa.

Sesiunea 3
Ritualul explicat (33m 50s)

Nu este ușor să recunoaștem când am făcut ceva rău – sau nu am reușit să facem ceva bun. Dar când învățăm să ne încredem în milostivirea lui Dumnezeu, nu trebuie să ne mai fie teamă să ne înfruntăm păcatele. Această milostivire este prezentă pentru noi în mod foarte real în confesional, prin slujirea preotului. Iubirea milostivă a lui Dumnezeu modelează fiecare cuvânt și acțiune din Sacrament, iar când ne pregătim pentru el în mod onest și în rugăciune, vom fi deschiși să primim plinătatea harului lui.

Structura unei sesiuni

O sesiune (de 60-90 minute) are în general structura următoare:

 • Rugăciunea de început
 • Vizionarea materialelor video
 • Cu discutarea celor văzute
 • Rugăciunea de final

Despre manual

Manualul, format A5, are 32 de pagini. Fiecare sesiune are circa 8 pagini ce includ următoarele:

 • Rugăciunea de început
 • Un text introductiv
 • Întrebări de început
 • Ideile principale din partea video
 • Întrebări pentru discuții
 • Un text pentru angajare
 • Rugăciunea de încheiere
 • Sugestii pentru aprofundare

Mărturii

Programul Iertat a fost în primul rând pentru mine o oportunitate să mă apropii mai mult de Dumnezeu în acest Post și să conștientizez mai bine care e rolul meu în comunitate. Partea video a fost foarte bine structurată, accesibilă ca limbaj, atrăgătoare (muzica, imaginile, trimiterile) și surprinzătoare, dar cel mai mult mi-a plăcut multitudinea vorbitorilor. De ce?
1. Pentru ca a fost de real folos sa aud despre temele abordate puncte de vedere de la preoți, teologi, profesori dar și femei care pe lângă că sunt cateheți sunt soții și mame.
2. Corelarea frumoasă între ce afirmau vorbitorii cu Sfânta Scriptură, Catehism, dar și experiența personală.
Am simțit că mi se adresează mie personal fiecare din ei. Toți vorbitorii sunt foarte deschiși și naturali în modul de a vorbi, unii chiar vulnerabili și mi-au transmis un sentiment de pace și acceptare; dar cel mai important că nici un păcat nu e prea mare pentru Dumnezeu să nu îl poată ierta. Un program care merită parcurs de fiecare catolic și eu una l-aș face în fiecare Post al Paștelui.A.N.
Programul „Iertat” este complex, mărturii minunate, experiența unora au stors, recunosc, niște lacrimi… Mi-am notat multe, sunt un învățăcel care savurează și vizionează fiecare moment de câteva ori… Mi-a plăcut acea degajare a vorbitorilor: avem de învățat sau imitat această dezinvoltură de a vorbi de probleme apăsătoare din interior, trebuie să avem curajul suprem pentru a relata intimitatea noastră, a recunoaște nevoia de a fi cu Tatăl. Încă suntem sub presiune că e sau nu ok să fac ceea ce fac, să spun ceea ce spun fără a fi judecat, când de fapt avem un singur judecător.
Am învățat să spun celorlalți ce e milostivirea, să folosesc Ioan 8 pentru a vorbi despre rușine. Învăț de la Isus să nu condamn, să nu arăt cu degetul, să nu fiu critică cu mine însumi și să o iau iar și iar de la început. Să înțeleg că eu nu sunt acel păcat. Acel om care cară cărămizi pe spate sunt eu înainte de Spovadă, le duc la biserică în confesional și le îngrop acolo în loc să construiesc cu ele. Fiecare cărămidă trebuie folosită pentru a construi, trebuie dusă la biserică și cu ea, prin exemplul personal să construiesc ceva pentru mine, pentru comunitate să fie de folos altora. Orice poate fi un motiv de creștere.M.M.
Mi s-a părut foarte interesantă alegerea parabolelor de la fiecare episod și explicarea lor, precum și aducerea lor în vremurile noastre. Au devenit foarte actuale. Sau viața noastră s-a transpus exact în tiparul parabolelor. Faptul că au fost așa de mulți vorbitori laici, care descopereau câte o nouă fațetă a aceleiași teme, fiecare într-un alt decor, din viața de zi cu zi, cafenea, local, bar, birou, mi-au transmis ideea că Spovada trebuie să fie ceva obișnuit, cotidian, indispensabil în viața oricărui laic. Deși este un Sacrament, o Taina, nu este pusă undeva sus, pe un piedestal.
Mi-a plăcut mult că în episodul final au vorbit numeroși preoți, fără ca totuși să predice. Au fost foarte umane cuvintele lor și am înțeles mult mai bine Spovada din punctul lor de vedere. Mi-a dat mult curaj și încredere. Parcă pe măsură ce trece timpul, mi se pare tot mai profund programul, a declanșat niște rotițe care au început să se învârtească într-un plan mai adânc, aducându-mi în prim plan o nouă cale de a trăi acest Sacrament. Mulțumesc!
I.P.