De la Geneză la Isus

Istoria mântuirii ca istoria legămintelor.

Înțelegerea Sfintei Scripturi necesită înțelegerea firului ei narativ. Iar firul narativ al Sfintei Scripturi este istoria mântuirii omenirii. Este istoria mântuirii omului desfășurată în istorie conform planului lui Dumnezeu. Trebuie să citim Biblia în inima Bisericii dacă vrem să dăm un sens Scripturilor și să le aplicăm în viețile noastre ca și catolici. Aceasta implică o înțelegere a de ce  trebuie să citim Scripturile și cum trebuie să le citim.

În De la Geneză la Isus vom studia legămintele divine pe care Dumnezeu le-a încheiat cu omenirea în decursul istoriei mântuirii ei. Ne vom concentra pe legămintele Vechiului Testament, încheiate cu Adam, Noe, Abraham, Moise și David, iar apoi vom vedea cum fiecare dintre ele ajunge la împlinire în legământul din Noul Testament pe care Dumnezeu îl încheie cu omenirea în Isus Cristos.

Pe scurt

 • Număr de sesiuni: 12 sau 6 (dacă se prezintă 2 materiale video într-o sesiune)
 • Durata sesiunii: 60-120 de minute (după câte materiale video se folosesc)
 • Partea video: 20-30 de minute
 • Prezentatori: Matthew Leonard
 • Producător: St. Paul Center
 • Public țintă: tineri și adulți
 • Preț program:
  • DVDuri și manual: 140 usd (plus cheltuielile de transport)
  • acces online: 100 usd (pe viață) sau 20 usd (4 luni)

Disponibilitate

Programul este tradus în română, atât partea video (integral) cât și manualul (parțial), de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Biroul amintit.

Programul poate fi achiziționat fizic sau online din SUA (vedeți butoanele de mai jos), dar, atenție,  doar varianta online include subtitrarea în limba română ! Prețul cel mai ieftin pentru vizionare îl obțineți achiziționând manualul electronic (PDF), pentru care primiți 4 luni acces gratuit la video.

Galerie de imagini

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.

Alte informații

Spre deosebire de istoria seculară, care se concentrează asupra acțiunilor și preocupărilor omului, istoria biblică prezintă istoria omenirii din perspectiva lui Dumnezeu, accentuând acțiunile și preocupările divine. Astfel, cuvântul lui Dumnezeu este în principal despre lucrarea Sa mântuitoare. Biblia nu ne oferă altceva decât istoria mântuirii spusă din punctul de vedere al lui Dumnezeu!

Din punct de vedere structural, Biblia are două părți principale: Vechiul Testament și Noul Testament. Sfânta Scriptură începe cu creația (Gen 1,1) și se încheie cu dezvăluirea glorioasă a unui „cer nou” și aunui „pământ nou” la sfârșitul timpului (Apocalips 21,1). În centru se află crucea lui Cristos. Aceasta înseamnă că istoria mântuirii este o istorie în două părți. Este o relatare a promisiunilor lui Dumnezeu dinainte de venirea lui Isus, și este o relatare a împlinirii de către Dumnezeu a acestor promisiuni în viața, moartea și învierea lui Isus, astfel încât întreaga istorie umană de după venirea lui Isus în lume este marcată de răscumpărarea pe care El ne-a obținut-o.

Secvențe video din program

Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română! Folosiți butonul de playlist pentru a vedea diferitele secvențe video oferite.

În pagina care vi se va deschide, derulați în jos până la al doilea material video – este prima sesiune, la care trebuie să activați subtitrarea în limba română.

Despre sesiuni și manual

Informații despre cele 12 sesiuni (titlurile sesiunilor și lungimea materialelor video).

Sesiunea 1
Citirea Scripturii cu Biserica (23m 37s)

Sesiunea 2
Vechiul și Noul (23m 7s)

Sesiunea 3
Legământul cu Creația (19m 57s)

Sesiunea 4
Căderea din starea de har (22m 15s)

Sesiunea 5
Un nou început (25m 45s)

Sesiunea 6
Părintele nostru în credință (28m 7s)

Sesiunea 7
Din Egipt la Sinai (28m 40s)

Sesiunea 8
Peregrinarea prin pustiu (20m 24s)

Sesiunea 9
Ascensiunea regatului legământului (21m 25s)

Sesiunea 10
Trăsăturile împărăției (28m 18s)

Sesiunea 11
Noul Moise, Noul Legământ (19m 52s)

Sesiunea 12
Împărăția transformată (24m 3s)

Structura unei sesiuni

O sesiune (de 60-90 minute) are în general structura următoare:

 • Rugăciunea de început
 • Vizionarea materialelor video
 • Discutarea celor văzute
 • Rugăciunea de final

Despre manual

Încă în lucru…