Selectează o Pagină

Geneză 1-2-3

Manualul de funcționare a omului.

Mai sunt relevante astăzi primele capitole din Geneză, sau datorită progreselor științifice au devenit texte învechite, simple povești din vremuri de mult apuse? Programul își propune să îl conducă pe participant la re-descoperirea valorii extraordinare a primelor pagini din Biblie, cu convingerea că ele ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine, dar și planul lui Dumnezeu pentru noi.

Parcurgând sistematic textul biblic, la lumina Sfinților Părinți și a documentelor Bisericii, dar și învățându-ne să îl citim cu ochii și mintea celui pentru care a fost scris inițial, acest program își propune să aducă lumini noi asupra unui subiect care doar aparent pare epuizat prin simpla creștere în vârstă. Nu sunt evitate nici discuțiile științifice, despre Big Bang și despre evoluționism, dar în sine programul este unul biblic, cu un scop practic: să “extragă”, din capitolele 1, 2 și 3 ale Cărții Genezei, manualul de funcționare a omului.

Pe scurt

  • Număr de sesiuni: 5
  • Durata sesiunii: 90-120 de minute
  • Partea video: 40-45 de minute pe sesiune
  • Prezentator: Radu Capan
  • Producător: Dep. Cateheză Cluj și Dep. Biblic Iași
  • Public țintă: tineri și adulți
  • Preț pachet: 35 de lei (DVD și manual)
    sau individual: 25 lei DVD și 12 lei manualul

Disponibilitate

Programul este disponibil în librăriile catolice din țară. Poate fi comandat electronic de exemplu prin librăria Sapientia:

sau prin librăria Presa Bună:

Geneză 1-2-3

Programul poate fi comandat de la diverse librării catolice sau de la Departamentele care l-au produs.

Iată câteva secvențe video din acest program.

Alte informații

Este primul program video catehetic produs în România, care speră să spargă gheața încurajând înmulțirea unor astfel de instrumente. Realizatori sunt Radu și Oana Capan, cateheți în Eparhia de Cluj-Gherla (care au oferit și alte instrumente catehetice precum 99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă sau Abecedarul credinței), fiind asistați în acest demers curajos de pr. Florin Bozântan, cenzor teologic în Eparhia amintită, și în mod special – în virtutea subiectul biblic – de pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași (care conduce Departamentul Biblic al Diecezei de Iași și a fost implicat în traducerea Bibliei).

Programul include 2 DVD-uri, cu materialele video ale celor cinci sesiuni, dar și un manual al participantului, precum și un ghid pentru organizatori. După sesiunea introductivă, în care sunt oferite câteva informații cheie privind lectura textului biblic, următoarele trei sesiuni parcurg pe rând primele trei capitole din Geneză. În fine, ultima sesiune oferă o concluzie, un final – ce ar putea fi considerat chiar practic – la această călătorie biblică. Atenția întregului program cade pe înțelegerea mesajului celor trei capitole, așa cum îl înțelegeau evreii dinainte de Cristos, așa cum l-au înțeles Părinții Bisericii și până la Papii apropiați de noi. Luminile noi aduse de program vor oferi participanților o serie de experiențe de “aha”, de înțelegere complet nouă a unor texte ce par atât de învechite.

Suportul vizual al programului include secvențe video, opere de artă religioase și fotografii care subliniază mesajele ce se doresc transmise. Manualul completează în mod fericit conținutul, oferind posibilitatea de a merge mai în profunzimea subiectului. Nu lipsesc întrebările, astfel încât grupurile au practic la îndemână tot ce este necesar pentru cinci întâlniri catehetice animate.

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.

Programul acesta este, după părerea mea, cea mai completă cateheză despre primele capitole din cartea Genezei și te provoacă să citești și să trăiești Cuvântul lui Dumnezeu. Un material pe care eu l-aș propune în fiecare parohie din țară, și chiar studenților de la facultățile de teologie.

Pr. Emil Moraru, prodecanul Facultății
de Teologie Romano-Catolică din București

Acest program face accesibile instrumente complexe (teologice, filosofice, științifice), necesare pentru a înțelege corect Cuvântul, legământul dintre Dumnezeu și adam (omenire), și rolurile omului în Cristos. Îl recomand tuturor celor care doresc să aprofundeze Scriptura, atât clerici, cât și laici.

Pr. Mihai Tegzeș, consilier cu cateheza
și evanghelizarea în Eparhia de Oradea

Dacă vrem să știm cine suntem, ce facem și spre ce ne îndreptăm, trebuie să pornim de la începuturi, adică chiar de la Adam și Eva! Acolo ne poartă acest program, care mie unuia mi-a oferit multe răspunsuri frumoase. M-a învățat cum să folosesc “ochelarii” potriviți pentru a pătrunde sensurile profunde ale acestui text biblic.

Adrian Sîrbu, participant la program

Un program bine realizat și structurat, o cateheză ce o consider de bază în viața spirituală a unui tânăr, fiindcă răspunde la întrebările dificile despre originile omului, iar prin detaliile concise pune în evidență planul magnific al lui Dumnezeu pentru om. Îl recomand cu încredere tinerilor și doresc să îi încurajez să mediteze asupra sensurilor ce reies din textul biblic.

Eduard Socaciu, participant la program

Resurse

Iată și câteva resurse utile celor care doresc să organizeze acest program:

  • un afiș ce poate fi cu ușurință completat cu datele de desfășurare

Mărturii

Alăturat sunt mărturiile despre program publicate și pe coperta IV a manualului.

Organizare

Programul a început să ruleze din 2017, în Cluj, București și alte localități.

Doriți organizarea acestui program?

Puteți solicita organizarea programului “Geneză 1-2-3” în parohia, asociația, ordinul Dvs!