Pledoarie pentru Isus

Dovezi biblice și istorice despre Cristos.

Putem avea încredere în Evanghelii? Știm cu adevărat cine le-a scris? Comunică Evangheliile adevăr – sau sunt povești fabricate? Cine este Isus? Cine a pretins El că este? Sunteți invitați să îl urmăriți pe dr. Brant Pitre prezentându-ne dovezi atât din scrierile creștine timpurii cât și din cele necreștine care atestă autenticitatea, autoritatea și datarea Evangheliilor. Ne oferă și o aprofundare a relatărilor evanghelice despre răstignirea și Învierea lui Isus, respectiv despre proclamarea divinității lui Cristos. Impresionantul studiu biblic condus de dr. Pitre vă va întări credința, astfel încât să puteți nu numai să rămâneți fermi și să mărturisiți că Isus este cu adevărat „Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu”, ci și să răspundeți cu încredere oricăror sceptici pe care îi întâlniți.

Pe scurt

 • Număr de sesiuni: 8 (plus una bonus)
 • Durata sesiunii: 90 de minute
 • Partea video: 35-45 de minute pe sesiune
 • Prezentatori: dr. Brant Pitre
 • Producător: Augustine Institute
 • Public țintă: tineri și adulți
 • Preț pachet:
  • DVD+manual: 125 usd (plus cheltuielile de transport)
  • acces online: 10 usd pe lună

Disponibilitate

Programul este tradus integral în română, atât partea video cât și manualul, de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla. Organizarea acestui program se poate solicita în Eparhia de Cluj-Gherla prin Biroul amintit.

Programul poate fi achiziționat fizic sau online din SUA, dar, atenție,  doar varianta online include subtitrarea în limba română ! Varianta online este pe Formed.org, o colecție foarte frumoasă de materiale catolice (programe video-catehetice, conferințe audio, cărți electronice).

Galerie de imagini

Iată câteva capturi din materialele video ale acestui program.


Programul are anumite intersecții cu cartea ”Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus”, apărută în 2017 la Editura Humanitas. Redăm de pe Humanitas.ro:

„Isus își întreabă la un moment dat prietenii apropiați: «Cine zice lumea că sunt Eu?» Și de atunci până în zilele noastre această întrebare primește nenumărate răspunsuri: un profet, un învățător remarcabil, o întruchipare a lui Ioan Botezătorul, Mesia, un vizionar, un făcător de minuni, o figură mitică… Teolog erudit, Brand Pitre își pune credința la încercare cu fiecare nouă carte. În Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus, investigația sa în lumea iudaică a secolului întâi se construiește ca un roman polițist în jurul întrebării: Cine zice Isus că este El? Care sunt dovezile, motivele și argumentele care îi conferă identitatea de Fiu al lui Dumnezeu? Această carte scrisă de un om care-și trăiește credința deopotrivă cu neliniște și pasiune se citește pe nerăsuflate și se adresează oricui e curios să-l descopere (din nou) pe Isus.“ — TATIANA NICULESCU

Secvențe video din program

Iată câteva secvențe video din acest program. Nu uitați să activați subtitrarea în limba română! Folosiți butonul de playlist pentru a vedea diferitele secvențe video oferite.

Notă: dacă vă deschideți un cont pe Formed.org (trial gratuit 7 zile, apoi costă 10usd lunar) veți putea vedea acest program online (Formed.org conține multe alte programe catolice extraordinare – în timp sperăm să fie mai multe în limba română).

Despre sesiuni și manual

Informații despre cele opt sesiuni (titlurile sesiunilor și o scurtă descriere).

Sesiunea 1
Au fost evangheliile anonime?

Putem avea încredere în Evanghelii? Au fost scrise aceste relatări de persoane având cunoștințe directe despre Isus Cristos? Dr. Pitre începe această serie examinând de ce Evangheliile sunt surse credibile de informații despre Isus și analizând dovezile istorice care susțin această afirmație.

Sesiunea 2
Părinții Bisericii primare

Biserica primară a vorbit despre paternitatea Evangheliilor. De la unii dintre cei mai vechi membri ai comunității creștine, Părinți Bisericii primare, aflăm cât de bine atestat a fost faptul că Evangheliile sunt într-adevăr scrise de Matei, Marcu, Luca și Ioan.

Sesiunea 3
Sunt Evangheliile biografii?

Ne spun Evangheliile adevărul despre Isus? Sau ar trebui să le vedem ca folclor, fabule sau legende? Dr. Pitre demonstrează că Evangheliile sunt cel mai bine înțelese ca biografii antice și, în consecință, ca surse credibile de informații istorice despre Isus.

Sesiunea 4
Când au fost scrise Evangheliile?

Unii caută să arunce umbră de îndoială asupra credibilității Evangheliilor afirmând că acestea au fost scrise prea târziu în secolul I pentru a oferi informații exacte despre Isus. Există vreo dovadă că Evangheliile au fost scrise mai aproape de evenimentele pe care le descriu? Și cum a influențat pregătirea discipolilor la școala lui Isus credibilitatea mărturiei lor?

Sesiunea 5
Împărăția lui Dumnezeu și Mesia

Cine a pretins Isus că este El? Cine a fost El? Privind la propriile cuvinte ale lui Isus și la împlinirea de către El a două profeții cheie din Vechiul Testament, din Cartea lui Daniel, dr. Pitre explică promisiunea repetată adesea de Isus privind instaurarea Împărăției lui Dumnezeu.

Sesiunea 6
A pretins Isus că El este Dumnezeu?

Ce răspunsuri le putem da scepticilor care cred că primii creștini au exagerat istorisirile despre Isus și l-au făcut să fie ceva ce El nu era? Dr. Pitre analizează în profunzime trei pasaje anume din Noul Testament care arată revelarea de către Isus a divinității Sale și înțelegerea de către discipolii Săi a faptului că Isus este Dumnezeul unic și adevărat.

Sesiunea 7
Răstignirea lui Isus

De ce Isus, care a predicat despre iubirea față de Dumnezeu, despre detașarea de bunurile lumești și iubirea față de aproapele, a stârnit o opoziție atât de violentă încât dușmanii Săi i-au pus la cale execuția? În această sesiune, dr. Pitre analizează detaliile din jurul procesului și morții lui Isus și ce anume dezvăluie aceste detalii despre Isus și misiunea Sa.

Sesiunea 8

Învierea lui Isus

Ce este Învierea? La ce ne referim când spunem că Isus „a înviat din morți”? Dr. Pitre prezintă dovezile pentru Învierea lui Isus, concentrându-se pe trei lucruri: mormântul gol, aparițiile lui Isus înaintea discipolilor Săi și împlinirea Scripturilor.

Sesiunea bonus

Întrebări și răspunsuri

Dr. Pitre alocă o ultimă întâlnire pentru a răspunde la numeroase întrebări legate de materialul acoperit pe parcursul studiului.

Structura unei sesiuni

O sesiune (de 90 min) are în general structura următoare:

 • Rugăciunea de început
 • Vizionarea materialului video
 • Discutarea celor văzute
 • Rugăciunea de final

Despre manual

Manualul, format A4, are cca 68 de pagini varianta completă. Fiecare sesiune include următoarele:

 • Rugăciunea de deschidere
 • Introducere
 • Ideile principale ale materialului video
 • Întrebări pentru discuți
 • Verset de memorat
 • Rugăciunea de încheiere
 • Cinci lecturi de aprofundare (2 traduse din 5)

Mărturii

Am aflat multe lucruri pe care nu le știam, am descoperit noi chei de interpretare a unor pasaje din Evanghelii sau a unor profeții, mi-am corectat idei, am descoperit surse noi. Programul este un pas înainte către o credință matură și aduce argumente utile în dezbaterile cu scepticii de lângă noi. În timpurile noastre nu este suficient argumentul «așa spune Biserica». Un preot spunea că nu îl poți face să creadă pe un om care nu vrea să creadă. Așa e. Dar sunt și din cei care nu cred, deși ar vrea să creadă. Și nu mulți preoți sau noi, credincioșii în general, avem argumente care să îi convingă. Să îi convertească pe cei sceptici dar și să îi păstreze pe cei încredințați. Drept urmare, găsesc că programul lui Pitre e foarte binevenit.Gabriela M